Brza i jednostavna priprema...fine i lagane knedle...ja ih uvijek ovako pravim
Brza i jednostavna priprema...fine i lagane knedle...ja ih uvijek ovako pravim.
Sastojci
2 case vode (casa 2 dcl)
1 dcl ulja
prstohvat soli
1 casa brasna
1 casa griza
1 casa prezli
1 casa secera
cimet
2 jaja
sljive
Priprema
1.
Prokuhati 2 case vode i 1 dcl ulja sa malo soli.
2.
U prokuhano dodati 1 casu brasna i 1 casu griza. Smjesu dobro sastaviti(ja koristim mikser -spiralni nastavak za tijesto).
Smjesu ohladiti.
3.
U ohladjenu smjesu dodati 2 umucenih jaja(lagano ih ulupati viljuskom). Opet sve sastaviti sa mikserom.
4.
Rukama odkidati komade smjese ,na dlanu razvaljati rukom i u sredinu staviti sljivu (cijelu ili pola, kako volite, ako zelite manje knedle stavite pola sljive,za velike ide cijela sljiva),zatim dlanovim oblikovati knedle.
5.
Knedle staviti u kljucalu vodu i kuhati dok se se ne podignu na vrh, tad su kuhane.
6.
Dok se knedle kuhaju pripremite prezle tako sto cete ih kratko proprziti na ulju i dodati secer,na kraju cimet-1 vrecicu. Sve dobro izmijesati.
7.
Kuhane knedle odmah po vadjenu iz vode brljati u prezle i secer.
8.
Od ove smjese dobicete 8 velikih / 16 manjih knedli.
0 komentari:
Objavi komentar