NAJBOLJI BISKVIT ZA TORTU: Sve objašnjeno u 8 koraka, za profesionalce i amatere


Sastav:

• 75 g brašna
• 75 g gustina
• 5 jaja
• 150 g šećera
• prstohvat soli


Priprema:


1. U duboku zdjelu stavite jaja, prstohvat soli i postepeno sipajte šećer miješajući mikserom.
2. Miješajte dok se obim smjese jako ne poveća i dok smjesa ne bude svijetlo-žuta, kremasta i glatka.
3. Brašno i gustin sipajte u smjesu miješajući lagano drvenom kašikom i to pokretima od dna zdjele prema vrhu, pazeći da iz smjese ne izađe sav vazduh. Ne smijete brzo miješati niti lupati po tijestu.
4. Nauljite i pospite brašnom kalup za tortu prečnika 24 cm.
5. Lagano istresite smjesu u kalup i pazite pritom da ne tresete puno zdjelu i ne udarate kašikom od rubove kalupa. Vazduh mora ostati u smjesi.


6. Lopaticom za kreme poravnajte površinu smjese i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 ?C. Pecite oko 40 minuta.
7. NE SMIJETE OTVARATI pećnicu prvih 30 minuta pečenja, jer će se biskvit spustiti i neće biti mekan i prozračan. Zadnjih 10-ak minuta možete probati je li pečen tako što probodete čačkalicom. Kad je biskvit pečen čačkalica mora biti suva.
8. Bilo da preko biskvita stavljate kreme i nadjeve ili da ga morate rezati, ohlađeni biskvit okrenite tako da glatka strana koja je bila na dnu kalupa bude okrenuta prema gore. Prerežite biskvit tankim dugačkim nožem.


(namirnice.ba

0 komentari:

Objavi komentar

More

Translate

Pronađite recept ...