Pogača “Cvet”
Autor: sasaiolja
Sastojci
testo
1.5 kg. brašna
500 ml. mleka
250 ml. ulja
3 jaja
60 gr. kvasca
2 kašike šećera
2 kašike soli
i još:
šoljica otopljenog margarina za
premazivanje slojeva
2 žumanca i 2 kašičice mleka za premazivanje pogače
mak,seme lana i susam za posipanje
Priprema
1. Zamesiti testo i podeliti ga ovako. Najmanji deo ostaviti sa strane za središnj deo
pogače.Veću polovinu testa podeliti na pet dela, premesiti ih u vidu lopte i razvijati u
krug, premazati rastopljenim margarinom, slagati jedan na drugi do petog, a peti razviti
malo šire,
ne mazati margarinom već krajeve podvući ispod prva četri da se dobije
pogačica.Pažljivo premestiti u pouljenu i brašnom posutu tepsiju, pa iseći na osmine
ostavljaljući po santimetar do ruba tepsije
Razlistati od sredine ka rubu
2. Isti postupak razvijanja kora ponoviti i sa drugom manjom polovinom testa i smestiti je
u sredinu tepsije.Takođe i nju iseći na osmine vodeći računo o mestu sećenja,kad se
razlista latice dolaze između prvog reda
3. Onaj najmanji deo testa oblikovati u kuglu i smestiti u rupu od pogače.Razmutiti
žumanca sa mlekom ipremazati pogaču.Središnji deo posuti makom, unutrašnje latice
lanom, a krajnje susamom.
www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar