Lisnata rolat pita
Spolja hrskava a unutra fina, mekana, puna rolatića sa ukusom maslaca i sira, koji samo mame da se otkidaju...;))
Sastojci
Za testo:
800 gr. brašna
1 kockica (40 gr) kvasca
2,5 dl toplog mleka
1 dl ulja,abc sir
1 dl kisele vode
2 jajeta,jabuka
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
Za premazivanje:
200 gr maslaca
200 gr krem sira
1 kašičica soli,2l ulja
jedno jaje za premazivanje pite i semenke po želji
Priprema:
1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kockicu kvasca,
izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira. Posebno izmeriti 800 gr. brašna.
2. U činiju staviti polovinu od potrebne količine brašna, po kašičicu soli i šećera, jaja,
ulje, smlačenu kiselu vodu, podignuti kvasac i varjačom dobro izmešati. Nastaviti
mešenje rukom uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok ne dobijete fino mekano
testo koje se ne lepi za ruke. Činiju pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu (ja je
ostavim u zatvorenoj reni) da se testo diže, najmanje pola sata.
3. Za to vreme, umutiti omekšali maslac, krem sir i so.
4. Nadošlo testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto, razvući oklagijom na debljinu od 1 cm.
i premazati sa 1/3 umućenog maslaca i sira. Uviti u rolat i ostaviti na stolu da odmori,
15-ak minuta. Ponoviti još dva puta: pobrašniti, razvući testo, namazati pa uviti u rolat,
svaki put sa odmaranjem.
5. Nakon toga, testo samo istanjiti tj. razvući u pravougaonik i uviti u rolat bez
premazivanja.
Možete testo podeliti na dva dela i onda rastanjiti i uviti, da se na taj
način dobiju dva tanja rolatića, ja sam tako uradila, i dobila više manjih rolatića.
6. Pleh za pečenje (okrugli, veličine 36 cm.) podmazati ili postaviti pek-papirom, pa
slagati rolatiće jedan do drugoga, tako da se do pola preklapaju. Mogu se ređati i u
četvrtasti pleh dimenzija 25x35, da bude tri reda rolata. Ostaviti ih još 15-ak minuta da
odmore, zatim premazati umućenim jajetom*, posuti semenkama po želji i peći u
zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni. * napomena - prilikom premazivanja
rolatića jajetom, pokušajte da premažete samo gornji deo, ne i navoje, tako će oni biti
izraženiji kada se pita ispeče :))
Posluživanje:
Recept je iz poslednjeg broja časopisa Dobra hrana, uz moje minimalne izmene. Pita nije
previše slana, ukoliko volite slanije, dodajte još malo soli. Isto tako, verujem da se može
napraviti i u slatkoj verziji - sledeći put bih maslac pomešala sa nutelom ili istopljenom
čokoladom, prilikom trećeg premazivanja, i onda isekla na rolatiće :))
(coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar