Danas za ručak: Zapečeni karfiol sa bechamel sosom
Sastojci:
600 g karfiola
200 g sira za rendanje (npr. trapist)
0,5 l mlijeka
2 kašike margarina
2 kašike brašna
1/2 kašike mješavine začina (vegeta)
Priprema:
Očistiti karfiol, podijeliti ga na manje komade, te ga skuhati u slanoj vodi. Nakon kuhanja ocijediti. Spremiti bechamel sos na sljedeći način: uzeti manju šerpu, otopiti dvije kašike margarina, dodati dvije kašike brašna, promiješati, dodati hladno mlijeko. Konstantno miješati na srednjoj temperaturi, kako se brašno ne bi zgrudvalo.
Dodati vegetu i začine.Tepsiju nauljiti. Dodati karfiol, preliti ga bechamel sosom, te narendati sir preko svega. Peći u zagrijanoj rerni, na 200 stepeni oko 20 minuta. Kad sir porumeni, izvaditi i servirati kao prilog uz neko jelo ili kao glavno jelo.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba
0 komentari:
Objavi komentar