VIŠE NEGO DOBAR KOŠNICE KAROLINA KOLAČ


A šta reći za kolač koji je osvojio prvo mjesto. Definitivno jedan od najfinijih i najposebnijih recepata iz moje zbirke. Ono što ga odlikuje je fantastičan užitak u okusu i izled.


Sastojci

Prhko tijesto:
500 grama glatkog brašna
100 grama štaub šećera
150 grama margarina
100 grama tekućeg meda
1 jaje
1 i 1/2 čajne žličice sode bikarbone
4 žlice kiselog vrhnja
pekmez od šljiva
Smjesa za kuglice:
60 grama nasjeckanih oraha
60 grama nasjeckanih badema
80 grama grožđica
80 grama

  kandirane narančine korice
160 grama tekućeg meda
Krema:
1/2 litre mlijeka
4 žlice glatkog brašna
1 vrećica vanili šećera
5 žlica šećera
250 grama margarina
Glazura:
125 grama margarina
5 žlica šećera u prahu
3 žlice kakaa
2 žlice vode
1 žlica želatine
5 žlica kiselog vrhnja
i još
28 okruglih keksića
1/2 šalice ruma
Priprema

1.
Od svih sastojaka zamjesite prhko tijesto, podjelite na dva dijela, pa stavite u frižider da se malo odmori.
2.
Dok se tijesto odmara, sve sastojke za kuglice nasjeckajte na sitno, pomješajte sa grožđicama, kandiranom narančinom koricom i medom i ostavite da se sastojci prožmu.
3.
Jedan dio prhkog tijesta razvaljajte pa čašom ili nekim kalupom promjera oko 8,9 cm režite krugove.
U originalnom receptu je 28 kuglica pa sam i ja razvaljala tjesto tako da mi ispadne toliko kuglica.


  Na svaki krug stavite otprilike vrhom čajnu žličicu nasjeckane smjese.
4.
Polako i strpljivo zamotajte svaki krug u kuglicu.
5.
Drugi dio tijesta razvaljajte na veličinu tepsije (moja je 24x37), premažite pekmezom od šljiva pa ravnomjerno poslažite kuglice.
Pecite na 180 stupnjeva 20 min. ali pazite da vam se ne prepeče jer tijesto brzo dobiva boju.
6.
Kremu skuhajte na klasičan način, pola mlijeka sa šećerom zakuhajte, a brašno pomješajte sa drugom polovicom mlijeka primješajte kad mlijeko zakuha.
Margarin dobro izmiksajte pa ga žlicu po žlicu dodavajte u ohlađenu kuhanu kremu.
Kremu razmažite prvo dobro između pečenih kuglica i u tankom sloju po kuglicama.
7.
Na svaku kuglicu stavite okruglu piškotu koju ste namočili u rum.


8.
Za glazuru namočite želatinu u dvije žlice vode, pa kad nabubri lagano je rasopite ali da ne zakuha.
Margarin u posudi rastopite, dodajte šećera u prahu, prosijani kakao, želatinu i kiselog vrhnje.
Sve dobro promješajte da se sjedini pa kad se malo ohladi prelijte po kolaču.
Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

More

Translate

Pronađite recept ...