Sastojci
Tamna čokoladna krema
500 ml vrhnja za šlag
300 g tamne čokolade
100 g nougat mase
2 žlice Cointreau likera od naranče
Bijela čokoladna krema
375 ml vrhnja za šlag
100 g maslaca
300 g bijele čokolade
Biskvit
6 jaja
80 g šećera u prahu
30 g maslaca
80 g mljevenih badema
30 g oštrog brašna
30 g kakaa
30 g izmrvljenih piškota / keksa
na vrh noža praška za pecivo
60 g kristal šećera
I još
400 g jagoda
10 g šećera u prahu
4 žlice Cointreau likera od naranče
čoko štapići i jagode za dekoriranje
Priprema
- 1.Tamna čokoladna kremaZakuhati vrhnje za šlag. Čokoladu i nougat natrgati na komadiće, pa uz stalno miješanje otopiti u vrhnju za šlag. Kad zakuha, skinuti s vatre i umiješati liker od naranče.Staviti u zdjelicu, prohladiti, pokriti i staviti u frižider preko noći.
- 2.Bijela čokoladna kremaZakuhati vrhnje i maslac narezan na komadiće. Čokoladu natrgati na komadiće, otopiti u vrhnju uz stalno miješanje. Kad zakuha, skinuti s vatre. Staviti u zdjelicu, prohladiti, pokriti i staviti u frižider preko noći.
- 3.Papirom za pečenje obložiti dno kalupa za tortu promjera 26 cm.
- 4.
Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutiti (cca 6 min) sa šećerom i postupno dodavati otopljeni maslac.Pomiješati bademe, kakao, smrvljeni keks, brašno i prašak za pecivo.Istući bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati šećer, pa još jednom dobro umutiti.Smjesu od bjelanjaka i mješavinu s kakao naizmjenično sipati u smjesu od žumanjaka i umiješati u jednoličnu smjesu.Smjesu izliti u kalup i peći 30-tak minuta na 180°C. Ohladiti.Izvaditi biskvit iz kalupa i skinuti papir. Prerezati biskvit na pola.- 5.
Oprati i očistiti jagode te ih prerezati na pola. Namočiti ih jedan sat u mješavini likera i šećera u prahu.- 6.
Uz pomoć tanjura promjera 22 cm obrezati biskvit. Polovicu biskvita koja će ići na vrh torte oštrim nožem sa svih strana koso narezati ('stanjiti') tako da dobije oblik kupole.- 7.
Veći dio biskvita postaviti na dno kalupa od 26 cm. Ocijediti jagode i tim sokom namočiti oba biskvita.Pola bijele čokoladne kreme mutiti oko 2 min da dobijete kremastu strukturu, pa njome namazati donji biskvit.Kremu gusto prekriti jagodama tako da gotovo ne ostane prostora između njih.- 8.
Jednu trećinu tamne čokoladne kreme mutiti 1 min i onda staviti u vrećicu s ravnim nastavkom promjera 10 mm te je preko jagoda nanijeti u obliku kruga.Na to staviti biskvit u obliku kupole, pažljivo stisnuti, prekriti o staviti u hladnjaku barem 2 sata.Ostatak tamne čokoladne kreme mutiti 1 min i tortu uz pomoć špatule obložiti tom kremom.- 9.
Preostalu polovicu bijele čokoladne kreme mutiti 1 min, staviti u slastičarskuvrećicu s okruglim nastavkom promjera 10 mm te je nanijeti na tortu u obliku 'točkica' tako da u sredini ostane krug promjera 16 cm.Tortu staviti u hladnjak da se ohladi preko noći.Čokoladne štapiće staviti u sredinu torte u obliku krune i ukrasiti jagodama.www.coolinarika.com - 4.
0 komentari:
Objavi komentar