PILEĆI PAPRIKAŠ DALEKO NAJBOLJI OD SVIH KOJIH SAM DO SADA PRAVILA
Paprikaš uz gulaš mađarsko poznato jelo, osnovni sastojak je svježa i/ili mljevena paprika, i dosta je jušno, a za razliku od gulaša koji se obično servira uz priloge … Ovaj paprikaš danas je spoooj mnogih najboljih varijanti, a takve stvari ja zovem de luxe …..
Sastojci
Pileći paprikaš mljac
2 kom piletine po osobi
1 veća glavica luka
komad bijelog dijela poriluka
1 mrkva
1 komad celera
200 gr graška
3-4 krumpira
2-3 kriške svježe paprike (crvene)
1 velika žlica brašna
1 velika žlica koncentrata rajčice
3 male žlice crvene paprike (ljutina po izboru i ukusu)
1 - 1,5 dl bijelog vina
100 gr pelata rajčice
4 veća šampinjona
sol, papar, vegeta
1 velika žlica kosanog peršina
Za kraj ili za zgusnuti (po volji)
1 žumanjak
2 velike žlice kiselog vrhnja
Priprema
1.
Piletinu prethodno nasolite, začinite po ukusu, malo pouljite i kratko marinirajte
2.
Nasjecite krumpir i šampinjone na četvrtine, ostalo povrće na kockice
3.
Na malo maslinovog ulja prepecte piletinu i stavite sa strane i poklopite
4.
Na toj masnoći kratko dinstajte luk, pa mrkvu i celer, pa svježu papriku, posolite malo …
5.
Dodajte mljevenu papriku, brašno, i koncentrat rajčice, promješajte i podlijte s bijelim vinom, kad ispari malo , dodajte malo vode i još malo krčkajte
6.
Dodajte piletinu, prelijte vodom da prekrije sastojke, te dodajte suhe začine
7.
Nakon 10-tak minuta dodajte krumpir i grašak
8.
Pred kraj dodajte šampinjone i sjeckanu rajčicu
9.
Začinite do kraja, dodajte peršin …
10.
Ako zgušnjavate (legir, tempf), razmutite u malo vode žumanjak i vrhnje, dodajte par žlica tople juhe i mješajte, maknite sa vatre lonac, umješajte masu , paprikaš ne bi smio više provreti da se žumanjak ne odvoji
Posluživanje
Meni je najbolji kada se još zgusne na kraju, može biti i bez krompira pa se ukuhaju žličnjaci ili špecli, ili samo s domaćim kruhom, grašak je po ukusu, moji grašak vole
Izvor: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar