Neodoljivi, topljivi čokoladni kolačići
Sastojci
2 jaja
60 g maslaca
100 g šećera
200 g tamne čokolade (55% ili više
kakaa)
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
200 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
malo soli
sitni kristal šećer i šećer u prahu
(oko 100 g) za valjanje
Priprema
1. Nasjeckajte čokoladu i otopite je na pari ili u mikrovalnoj, pa ostavite da se malo
prohladi. Prosijte skupa brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo.
2. Maslac sobne temperature umutite mikserom ili kuhačom sa šećerom i ekstraktom
vanilije. Dodajte otopljenu čokoladu i izmiješajte toliko da dobijete jednoličnu smjesu.
Dodajte jedno po jedno jaje ali ne mutite dugo, samo toliko da se sve poveže (ja sam
jaja umiješala pjenjačom, ručno).
3. Dodajte brašno u smjesu i dobro izmiješajte. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 3
sata ili preko noći.
4. Uključite pećnicu na 180°C. Žličicom grabite tijesto i oblikujte dlanovima kuglice (ne
kvasite ruke vodom, samo čvrsto vrtite između dlanova). Neka kuglice budu otprilike
promjera 1,5 cm, odnosno 10 g teške.
5. Stavite kristal šećer u jednu zdjelicu, a šećer u prahu u drugu. Svaku kuglicu prvo
urolajte u kristal šećer, a zatim obilno prekrijte šećerom u prahu (ne otresajte višak).
Sloj kristal šećera služi da spriječi da se šećer u prahu previše navlaži od tijesta i na taj
način će onaj crno bijeli efekt na ispečenim keksima biti izraženiji.
6. Stavljajte kuglice malo razmaknute na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u
zagrijanoj pećnici 8-10 minuta. Moraju biti još uvijek mekani kad ih izvadite. Nipošto ih
nemojte prepeći jer će postati suhi. Prebacite ih na rešetku da se ohlade i onda
uživajte.
Posluživanje
Od ove smjese dobila sam oko 50 keksića (teških 10 g). Ovi su keksi najbolji tek ispečeni,
odnosno isti dan, jer su onda zbilja mekani i tope se ustima. Mogu naravno stajati i više
dana, ukoliko prežive, ali s vremenom gube na mekoći i svježini. Znam da ima nekoliko
recepata za ove kekse, pod istim ili sličnim nazivom, ali oni koje sam našla svi se ili po
omjeru sastojaka ili po načinu pripreme za mrvicu razlikuju od mojeg, pa mislim da neće
smetati ako dodam i ja svoj.
www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar