PROVJEREN RECEPT: Bakina štrudla – Osvojiće vas mekoćom i ukusom!
Mekana poslastica koja nas podseća na detinjstvo i miris bakine kuhinje…
Sastojci
1250 ml mleka
25 g kvasca
60 g maslaca + 1 kašika
1,5 kašika šećera
3 žumanca
na vrh noža soli
1 kg brašna
rendana kora limuna
500 g mlevenog maka
šećer po ukusu
Priprema
Razmutite kvasac sa malo šećera, mleka i brašna. Kad nadođe,umutite u posudi 2 zumanca sa kašikom šećera, dodajte rastopljen maslac, malo soli i kvasac. Sipajte 750 ml mlakog mleka i dodajte brašno stalno mešajući dok ne dobijete testo koje se ne lepi za prste. Ostavite da naraste.
U posudi zagrejte kašiku maslaca, sipajte mleveni mak, propržite i u njega sipajte 500 ml mleka. Po želji dodajte i 2 kašike suvog grožđa, pa kratko prokuvajte uz stalno mešanje. Zasladite po ukusu.
Testo podelite na dva dela. Jos jednom razmesite, pa svaki deo rastanjite na centimetar i po, premazati maslacem, pa nadevom od maka i zaviti u rolne. Deo kore koji se uvija na kraju ostavite nenamazan. Obe rolne stavite u podmazanu tepsiju i ostavite još pola sata da narastu. Premažite žumancetom i pecite dok ne porumeni. Pečeno prohladiti, seći i posuti šećerom u prahu.
Izvor: stil.kurir.rs
0 komentari:
Objavi komentar