GIBANICA KOJA SE NAJBRŽR PRAVI PA MI JE VJEROVATNO ZBOG TOGA I NAJDRAŽA


gotova je za tren!

Sastojci


1/2 kg. tankih kora za pitu
1/2 kg. sira (ja volim izmrvljenu
2 žlice kajmaka
1+4 jaja
1,5 dl. mineralne vode
1,5 dl. ulja
1 žličica praška za pecivo


Priprema


1.
Uključiti pećnicu na 220°C. Podmazati pravokutnu malo dublju (barem 3 prsta) škrovadu.
2.
Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka 4 jaja. Prvo izmiksati čvrst snijeg od bjelanjaka sa žličicom soli.
3.
Izmiješati (usitniti) sir, žumanjke, kajmak, prašak za pecivo, dodati ulje i mineralnu vodu, a zatim pažljivo umiješati bjelanjke, te sve pažljivo ručno izmiješati.
4.
Na dno škrovade položiti 2 kore tako da obložite i bočne strane, da “vise” strane. Poškropite malo uljem. Jednu lijepu, cijelu koru odvojiti sa strane za “poklopac”. Ostale kore jednu po jednu lagano gužvajte i umačite u nadjev, te redajte jednu do druge preko prve dvije kore u škrovadi. Kada potrošite sve kore, ako vam je ostalo nadjeva, prelijte ga preko kora, zatim preklopite krajevima donje dvije kore (koji su “visili” sa strane) a na kraju poklopite zadnjom korom koju ste ranije odvojili. Tu koru malo izbušite vilicom i sve zalijte jajem koje ste umutili s malo mineralne vode i ulja.
5.
Pecite oko 40 min.
6.
kada se malo ohladi, režite lijepe kocke.
Posluživanje

Uz kiselo mlijeko ili hladno pivo!

 www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

More

Translate

Pronađite recept ...