Challah - jevrejski hleb


Sastojci za 4 osobe:


- 3 solje brasna
- 1 kvasac
- 2 jaja (umucena zasebno)
- 1/4 solje ulja
- 1/4 solje secera (licno koristim braon secer) ili 4 kasike meda
- 1/2 kasike soli
- 1 solja tople vode
- susam ili mak za posipanje


Priprema:

Razmuti kvasac i jednu kasicicu secera u toploj vodi i ostavi da miruje na toplom dok ne pocne da 'peni' (10-15 minuta).

Dodaj 2 solje brasna, ulje, 1 umuceno jaje i so u razmuceni kvasac i umesaj.

Dodaj preostalu 1.5 solju brasna i zamesi testo dok ne pocne da se odvaja od posude.

Prebaci testo na radnu povrsinu i mesi 10 minuta dok ne postane elasticno.

Testo prebaci u blago zamascenu posudu i pokrij krpom.

Ostavi testo na toplom dok se ne duplira. Testo je spremno kada prodje 'test uboda prstom' (ubodi testo prstom po sredini - ako ubod ostane - testo je spremno).

Podeli testo na 6 delova i svaki deo izrolaj u traku.

Uvij pletenicu od 6 traka (ako je potreban postupak izrade pletenice - dodacu ga).

Prebaci pletenicu u pleh oblozen pek-papirom i ostavi 30 minuta da jos naraste. Za to vreme ukljuci rernu da se greje na 180C.

Premazi pletenicu preostalim umucenim jajetom, sacekaj da se prosusi pa premazi jos jednom. Pospi susamom ili makom... ili je jednostavno ostavi takvu kakva jeste.

Pletenicu peci 20-30 minuta na 180C a onda je ostavi u iskljucenoj rerni jos 10 minuta.

Posluživanje:

Ovaj hleb moze da stoji u kutiji za hleb i 3-4 dana a da ostane mek. Sjajno ide sa humusom (namazom od leblebija) ali i sa bilo kojim drugim jelom. Sa vise secera/meda i sa dodatkom oraha/suvog voca se pretvara u kolac.

www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

More

Translate

Pronađite recept ...